Reflexzonetherapie

Tijdens mijn opleiding tot pedicure werd mijn belangstelling gewekt voor reflexzonetherapie. Vanuit de visie om tijdens een voetbehandeling je niet te beperken tot de voeten maar de hele mens aandacht te geven, is de reflexzonetherapie een logische stap naar een totale behandeling.

Een aanraking opent de mogelijkheid tot een holistische behandeling waarbij samen naar een nieuwe manier van welzijn wordt gezocht. Een reflexzonebehandeling is een samenwerking tussen therapeut en cliënt met als doel een balans te creëren om een nieuwe weg naar herstel in te slaan. Vanuit een holistische visie wil ik samen met mijn cliënt een betere balans in de levensenergie behalen door middel van gesprekken en massages van (in de meeste gevallen) de voeten.

Zwangerschapsreflexologie

Reflexzonetherapie of reflexologie is een natuurlijke geneeswijze die het zelfgenezend vermogen van het lichaam stimuleert, aanzet tot een natuurlijke vorm van herstel en het bevordert de balans van lichaam en geest. Tijdens de zwangerschap moet het lichaam hard werken en vinden er vele veranderingen plaats. Zwangerschapsreflexologie is erop gericht om je gezondheid in deze belangrijke periode te optimaliseren en is een goede voorbereiding op de bevalling. Reflexologie geeft verlichting bij klachten en problemen tijdens de zwangerschap en kan eveneens ingezet worden bij het draaien van een stuit- of dwarsligging en om de bevalling op te wekken wanneer je uitgerekend bent. Behandeling door een reflexzonetherapeut is een goede aanvulling, maar vervangt nooit de verloskundige of gynaecoloog.

De cursus zwangerschapsreflexologie heb ik in januari 2012 gevolgd bij Carla Huis in 't Veld, die is gespecialiseerd in de begeleiding van vrouwen rondom de zwangerschap door reflexologie.

Overgewicht en reflexzonetherapie

Een gezond gewicht bereiken en behouden vraagt om een therapie met een totale aanpak waardoor het ontwikkelen van een gezonde eet- en leefstijl mogelijk wordt. Lichamelijke, emotionele en spirituele aspecten worden tijdens de therapie meegenomen. Denk hierbij aan aandacht voor anders bewegen, goede voeding, juiste ademhaling (lichamelijk), blokkades oplossen (emotioneel), doen wat je werkelijk wilt (psychisch). De massages tijdens de therapie zijn gericht op een verhoging van de verbranding, stimuleren van de spijsvertering, verbetering van de bloedsuikerspiegel, ondersteuning van het ontgiftingssysteem en vermindering van emotionele disbalans.

Tijdens de themadag van de VNRT op 25 augustus 2012 heb ik geleerd om een beter inzicht te krijgen in de oorzaken van overgewicht en welke praktische handvatten je kunt aanbieden in de advisering van cliënten met overgewicht met behulp van reflexzonetherapie.

Rouwverwerking

Als ondersteuning tijdens rouwverwerking kan reflexzonetherapie begeleiden op de weg terug naar vrede. De oorsprong van verdriet tijdens rouwen is liefde; als mensen veel van elkaar houden dan zijn ze ook voorbestemd om diep verdriet te ervaren; verdriet en liefde horen bij elkaar. Tijdens het verwerkingsproces van rouw ervaren we de pijn omdat we afgesneden zijn van de mogelijkheid om een dierbaar persoon lief te hebben. Wanneer we dit diepe verdriet erkennen dan geven we ook meteen de liefde die eraan ten grondslag ligt erkenning. Binnen de samenwerkingsrelatie tijdens de begeleiding met behulp van reflexzonetherapie is het mijn intentie om onverdeelde aandacht te schenken aan de persoon die rouwt. De voetmassages zijn er op gericht om de vastzittende emoties in beweging te kunnen brengen; een liefdevolle aanraking tijdens de massage biedt een diepgaande ondersteuning in dit proces.

Stervensbegeleiding

Wanneer iemand gaat sterven neemt hij of zij afscheid van het leven. Dit houdt groot verlies in. Tijdens het verwerken van dit verlies is het ervaren van verdriet een belangrijke emotie. Tijdens de behandeling is er aandacht voor dit verdriet en is er de intentie om te helpen om deze emotie toe te staan waardoor een veilige basis kan worden aangeboden waarop gesteund kan en mag worden. Onverdeelde aandacht geeft de mogelijkheid om zich bewust te worden van eigen gedachten en gevoelens. Dit creëert de mogelijkheid tot acceptatie en kans op verwerking en ondersteunt het vermogen van de cliënt om pijn en lijden te verdragen. Voetmassages tijdens de stervensbegeleiding kunnen een verrijking geven waardoor er rust kan komen en acceptatie van het onvermijdelijke einde.

In september 2012 heb ik een 3-daagse bijscholing gevolgd van Ellen de Brouwer over stervensbegeleiding en rouwverwerking.

Verwendag

Zaterdag 20 oktober 2012 heb ik met andere reflexzonetherapeuten meegewerkt aan de verwendag Tijd voor jezelf bij Anna. Dit was een speciale dag in de Hofdael in Geldrop voor mensen met borstkanker en hun naasten, georganiseerd door het St. Annaziekenhuis.